Yrkesfagene

Baker viser frem brett med croissanter

Bakerfaget

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, bagetter og pizzabunner. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner. Noen bakere velger å spesialisere seg i større industribakeri som styres av store automatiserte produksjonslinjer (samlebånd), mens andre velger mindre håndverksbakeri som har mer varierte håndlagde produkter. 

 

Lærlinger jobber med grønnsaker

Ernæringskokkefaget

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Ernæringskokker jobber ofte på store institusjoner hvor det er spesielle krav til maten som lages. I én ende har vi sykehus hvor måltidene skal tilpasses en mengde sykdommer, og hvor pasientene kanskje må lokkes til å spise. I motsatt ende er organisasjoner som Forsvaret, med friske og godt trente mennesker som spiser mye.

Kokkelærling følger nøye med

Kokkefaget

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Som kokk kan du få jobb i hele verden, for kokker snakker egentlig samme «språk» – men med ulike dialekter. Kanskje du har lyst til å drive en liten restaurant selv? Eller ser du heller for deg et internasjonalt miljø på et stort hotellkjøkken? Kafé, catering, sykehus, skoler og Michelin-restauranter – kokkeutdanning er det bruk for alle steder.

Lærling som pynter dessert

 

Konditorfaget

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Konditor er et kreativt yrke, og pynting og sammensetning av kaker er konditorens spesialfelt. Som konditor må du forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger og ferdige varer.

Bilde av dame i resepsjon

 

Reiselivsfaget

Som reiselivsmedarbeider er du ofte bedriftens ansikt ut mot verden. Derfor er det viktig å yte god service og hjelpe kundene med det de har behov for. Gode språkkunnskaper er en fordel.

Du lærer å bli en god vert eller vertinne og å sy sammen gode reiseopplevelser. Samtidig lærer du å samarbeide og kommunisere med kunder og gjester, kolleger og samarbeidspartnere med varierende kulturell bakgrunn.

 

Bilde av to karer som står i bod på matmesse

 

Salgsfaget

En salgsmedarbeider jobber med salg, produktveiledning, kundebehandling og yter service til privatkunder eller bedrifter.

Som salgsmedarbeider må du ha kunnskap om produktene du skal selge for å kunne gi kundene den informasjonen og veiledningen de trenger. Du må også ha kunnskap om kundene og bransjen du jobber i. Du skal gi råd og veiledning og yte service, slik at bedriften får fornøyde kunder som ønsker å komme igjen og igjen.

 

Servitør med serveringsbrett smiler til kamera

 

Servitørfaget

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.

En servitør skal sørge for at gjestene får en skikkelig god opplevelse. Og da snakker vi om langt mer enn å være hyggelig. Gode servitører skal kunne både servering og mat. De presenterer alt fra enkle pastaretter til 10-retters menyer. Aller helst klarer servitøren å få gjestene til å synes at hver enkelt rett smaker enda bedre.