Utveksling

Gjennom programmet Erasmus+ organiserer vi utenlandsopphold for noen av våre lærlinger.
Ordningen er et samarbeid mellom Opplæringskontoret, mottakerorganisasjoner i vertslandet, og Agder Fylkeskommune. Tilbudet er basert på etterspørsel fra våre lærlinger, og vurderes årlig. Det er en fin, og helt unik mulighet for å supplere læretiden sin med internasjonal fagkompetanse, og knytte kontakt over landegrenser, i en svært dynamisk bransje.



Kort om utveksling
Opplæringskontoret søker om stipend på vegne av lærlingen, slik at oppholdet ikke fører til ekstrakostnader. Stipendet er under normale omstendigheter nok til å dekke transport, opphold og lommepenger. Men det oppfordres sterkt til at lærlingen opparbeider seg en buffer før avreise. Lønn fra arbeidsgiver i Norge blir normalt sett ikke utbetalt under utvekslingen.
Arbeidssted og bosted i utlandet ordnes etter nærmere avtale med opplæringskontoret i hvert enkelt tilfelle.
Utveksling er forbeholdt lærlinger som har gjennomført minimum et år av sin læretid, og hvor faglig leder og Opplæringskontor er enig om at det vil være faglig forsvarlig.
Vår erfaring er at læringsutbytte er stort av å gjennomføre utveksling med solide aktører i utlandet. Både for lærlingene som deltar, men også bedriftene involvert.
For mer informasjon, spørsmål, eller for å melde interesse – kontakt oss.

Samarbeidspartnere
MORO har lang tradisjon i å organisere utveksling gjennom Erasmus+ programmet. Vi har tidligere samarbeidspartnere i land som Storbritannia, Danmark, Spania og Tyskland, og ser alltid etter å fortsette denne virksomheten.
Januar 2024 startet vi et vellykket samarbeid med lokale aktører i Emilia-Romagna regionen (Italia), som per dags dato er vårt mest aktive samarbeid.
Maré
Cesenatico, Emilia-Romagna
Maré er en utsøkt restaurant i den lille kystlandsbyen Cesenatico, som vi er svært stolt av å kunne samarbeide med. Kjøkkenteamet på Maré, med Omar Casali i spissen – utøver italiensk kokkekunst på sitt aller beste. Matlagingen er godt forankret i tradisjon, samtidig som den er moderne og utforskende. Sjømat er den desiderte spesialiteten i området, men på Maré finner man både kjøtt, pasta og andre globale spesialiteter. Som utvesklingselev på Maré vil du møte et team som er opptatt av å ta vare på fremtidens fagfolk. Et team som er tålmodige, lystne på å lære bort, men som også setter krav til interesse og god arbeidskultur. De ser på seg selv som en familie, hvor det alltid er plass til flere. Eierne av Maré er opptatt av internasjonalisering, og verdien av å utveksle kunnskap. Den innstillingen deler vi.






Dallo Zio
Rimini, Emilia-Romagna
I historiske sentrum av Rimini, ligger den erkeitalienske restauranten Dallo Zio. Med sitt fokus på lokal matkultur, og lokale mattradisjoner, kan det beskrives som den ultimate plassen for å lære om det italienske kjøkkenet. Restauranten er innredet og organisert som en klassisk Osteria, og stemningen in-house er vennskapelig og profesjonell. Til bords, kommer det vel så mange lokale stamgjester, som turister. Kjøkkensjefen Pier Paolo Battaglia har en unik tilknytting til det lokale matmarkedet, hvor alle Riminis delikatesser selges over disk. Kanskje enda viktigere, er Pier en mann av stort hjerte, som er opptatt av sitt arbeidsmiljø. Vi er veldig stolt og glad for å ha Dallo Zio som samarbeidspartner for utveskling.



