Servitørfaget
Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives. Som servitør skal du sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd og får den servicen han eller hun forventer.
Vanlige arbeidsoppgaver for en servitør
- ta imot bestillinger og gi bestillingene videre til kjøkkenet
- servere gjestene
- svare på spørsmål om menyen, om drikkevarer og andre ting gjestene lurer på
- rydding og oppdekking av serveringslokalet
En servitør må ha gode kunnskaper om mat og drikke som serveres, og vite hva slags drikke som bør kombineres med ulike matretter for at måltidsopplevelsen skal bli best mulig.
Som servitør må du også ha god kunnskap om regelverket som gjelder innen blant annet hygiene. Dette yrket innebærer ofte mye skiftarbeid og sene arbeidskvelder.
Servitøren samarbeider tett med bartenderen, hovmesteren og kokken.
Hvor jobber servitører?
Servitører arbeider på for eksempel restauranter, kafeer, hoteller, puber, nattklubber, barer, selskapslokaler og cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.