Ernæringskokkefaget

Lærlinger jobber med grønnsaker

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Arbeidsoppgavene til ernæringskokker, tidligere kalt for institusjonskokker, er stort sett de samme som for restaurantkokker. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskaper om tilberedning og servering av spesialkost.

Ernæringskokken har kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov, allergier, intoleranser, livsstilssykdommer og kost i ulike livsfaser.

Som ernæringskokk har du kunnskap om hvordan du kan lage dietter til dem som er syke, og hva man bør spise for å holde seg frisk.

Dette yrket handler mye om å glede dem du lager maten for, med fristende retter som kan gi positive matopplevelser.

Du må også ha kunnskaper om regelverket innenfor hygiene og HMS.

Grønnsaker i ulike kasser

Vanlige arbeidsoppgaver for ernæringskokken

  • lage menyer, som gjerne kan følge årstidene
  • velge ut, kjøpe inn og behandle råvarer
  • tilberede kald og varm mat, både spesialkost, hverdagsmat og selskapsmat
  • vask og renhold av kjøkken

En del institusjonskokker jobber turnus, og ofte jobber du tett sammen med kostøkonomer, kliniske ernæringsfysiologer, helsefagarbeidere og sykepleiere.

Hvor jobber ernæringskokker?

Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøkken eller storkjøkken på sykehus, sykehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehager, skoler, Forsvaret, fengsler eller innenfor oljeindustrien.

Viktige egenskaper

En ernæringskokk bør være glad i å lage mat, være nøyaktig og strukturert, samt kunne jobbe effektivt og planmessig. Kokkeyrket kan være fysisk krevende og det vil være en fordel å være i god form. Det er viktig å ha gode samarbeidsevner.